Team WRT kampioen FIA World Endurance Championship

6 november 2023

Het LMP2-hoofdstuk in de geschiedenis van Team WRT is op de best mogelijke manier afgesloten door de twee FIA World Endurance Championship-titels voor zowel Teams als Coureurs in Bahrein te veroveren.

Team WRT kampioen FIA World Endurance Championship

Het Belgische, door Snap-on Tools ondersteunde, team sloot het seizoen in stijl af met een één-tweetje, waarbij de nieuwe kampioenen Rui Andrade, Louis Delétraz en Robert Kubica de 8-uursrace voor hun rekening namen, voor hun teamgenoten Robin Frijns, Sean Gelael en Ferdinand Habsburg, die het grootste deel van de race leidden maar bij de laatste pitstop werden vertraagd door een klein probleem.

Einde LMP2-tijdperk

De overwinning in Bahrein markeert het einde van het LMP2-tijdperk in de FIA WEC en is de derde overwinning van het seizoen voor Team WRT, dat voor de tweede keer de dubbele LMP2-kroon wint na hun overwinning in 2021 en een tweede plaats in 2022. In totaal heeft Team WRT 10 van de 19 FIA WEC-races gewonnen in die drie seizoenen, waaronder de 24 uur van Le Mans in 2021, het jaar waarin ze ook de ELMS-kroon veroverden.

Team WRT kampioen FIA World Endurance Championship

Volgens WRT Teambaas Vincent Vosse is de overwinning het beste einde aan drie seizoenen in de LMP2-racerij. “We zijn voor de tweede keer FIA WEC-kampioenen en hier in Bahrein is dit onze vierde overwinning in vier starts. Het is jammer wat er met auto #31 is gebeurd, maar dat hoort bij het racen. Het belangrijkste is het resultaat van het team en de één-twee. Ik ben erg blij voor het hele team, dat zich echt goed heeft bewezen, en ik wil ook Oreca bedanken voor de geweldige auto die ze ons hebben geleverd. Een hoofdstuk wordt afgesloten en laten we ons nu richten op de nieuwe uitdagingen die voor ons liggen.”

Het weekend begon met goede feedback uit de drie vrije trainingssessies, hoewel het team zich richtte op het afstellen van de auto in plaats van het zoeken naar snelle rondetijden. In de kwalificatie was auto #31 de derde snelste, terwijl auto #41 tiende was.

Perfecte strategie

De start van de race werd gekenmerkt door twee afzonderlijke incidenten waarbij verschillende auto’s betrokken waren. De Team WRT-auto’s kwamen ongeschonden uit de strijd, met Sean Gelael die opklom naar de tweede plaats in auto #31 en Rui Andrade in auto #41 op de negende plaats.

Team WRT kampioen FIA World Endurance Championship

De eerste twee uur gebeurde er niet veel, met beide coureurs die een dubbele stint reden en beide auto’s op de derde en vijfde plaats stonden na twee uur, met respectievelijk Ferdinand Habsburg en Robert Kubica achter het stuur. Kort daarna nam Habsburg de leiding en klom Kubica naar de derde plaats dankzij een perfecte strategie, met Gelael en Andrade die het stuur weer overnamen voor het vierde uur en de eerste en derde positie behielden.

Het middengedeelte van de race bevestigde de goede vorm van de Team WRT-auto’s, met Habsburg en Kubica op de eerste en tweede plaats. De laatste twee uur van de race waren Frijns en Delétraz bezig met een dubbele stint en op weg naar een één-tweetje. De enige hapering trad op bij de laatste pitstop voor de leidende auto #31 omdat het langer dan normaal duurde de moer van het linker voorwiel los te krijgen. Hierdoor veranderde de volgorde van de één-twee van Team WRT, waarbij auto #41 als eerste over de streep ging, voor auto #31.

FIA World Endurance Championship – Race 7
8 Hours of Bahrain, 1-3 November 2023

Race Result (LMP2)

1. Andrade-Delétraz-Kubica (Oreca 07 Gibson) 238 laps
2. Frijns-Gelael-Habsburg (Oreca 07 Gibson) + 9s190
3. Heinemeir-Rasmussen-Fittipaldi (Oreca 07 Gibson) +41s235
4. Viscaal-Ugren-Correa (Oreca 07 Gibson) +1m16s526
5. Bortolotti-Pin-Kvyat (Oreca 07 Gibson) + 1 lap

Het FIA WEC-seizoen is nu voorbij, maar de teams blijven in Bahrein voor de traditionele WEC ‘Rookie Test’. Voor Team WRT zullen Valentino Rossi en Charles Weerts in actie komen.

Team WRT kampioen FIA World Endurance Championship

Schrijf je in voor onze maandelijkse Tool update!