Rossi en Martin pakken overwinning in GT World Challenge

17 juli 2023

Valentino Rossi en Maxime Martin hebben in Misano hun eerste race in de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup gewonnen. Het is de eerste overwinning voor Rossi en Martin in de BMW M4 GT3 van het door Snap-on Tools ondersteunde Team WRT.

De dominante overwinning van de legendarische Italiaanse coureur op zijn thuiscircuit waar hij vele malen op twee wielen heeft gewonnen is historisch. Het Belgische team was ook tevreden met twee andere podiumplaatsen van Dries Vanthoor en Charles Weerts met een derde plaats in race één en Thomas Neubauer en Jean-Baptiste Simmenauer die derde werden in race twee.

Teambaas Vincent Vosse toonde zich een tevreden mens. “Na een frustrerende eerste kwalificatie gisteren hebben we een geweldige comeback gemaakt in race één met auto’s #32 en #30, die op hun respectievelijke podia terechtkwamen, derde overall en tweede in de Gold Cup. Vandaag, op zondag, behaalden we pole position en een plek op de tweede startrij. We wonnen de race met Vale en Maxime, behaalden nog een podiumplaats met auto #31, wonnen in de Gold Cup en wonnen de Pit Stop Challenge dankzij onze indrukwekkende teams.”

Problemen vermijden

Race één was een hersteloefening voor alle coureurs van Team WRT, en dat deden ze perfect door problemen te vermijden en posities te winnen, vaak met geweldige en verhitte duels. Kort voor de pitstop lag Weerts al op de veertiende plaats, Rossi op de zestiende, Kruetten op de achttiende en derde in de Gold Cup, en Simmenauer op de vijfentwintigste. De pitstops werden perfect uitgevoerd in ronden 17 en 18, en zorgden voor verdere positieswinst, terwijl Dries Vanthoor kort na het overnemen van het stuur de snelste ronde van de race reed.

Na alle coureurswissels lag Vanthoor op de zesde en Martin op de negende plaats, terwijl Williams tweede werd in de Gold Cup en in totaal vijftiende was, en Neubauer achttiende. Er waren nog meer felle gevechten voor hen allemaal, waarbij Vanthoor in de laatste ronden ongelooflijk drie posities won om op het podium te eindigen. Martin eindigde als achtste, Williams als twaalfde, en verzekerde zich van de tweede plaats in de Gold Cup, en Neubauer als vijftiende.

Op zondag, met temperaturen die bijna 40 graden Celsius en 63 graden op het circuit bereikten, veranderde alles drastisch. Dries Vanthoor veroverde de pole position voor race twee, met Martin op de derde plaats in de kwalificatie, Neubauer op de negende plaats en Williams op de tweede plaats in de Gold Cup.

Alles verliep goed in het eerste deel van de race, waarbij Vanthoor een voorsprong van 2 seconden opbouwde en Martin op de derde plaats bleef, terwijl Neubauer opklom naar de zevende plaats en Williams de leiding in de Gold Cup nam kort voor een safety car-periode vlak voor de coureurswissels. De pitstop verliep niet zoals verwacht voor de leidende auto #32, maar Valentino Rossi kwam als eerste tevoorschijn na alle wissels en reed de voorlopig snelste ronde van de race. Gaandeweg liep zijn voorsprong op tot vijf seconden, met Simmenauer op een uitstekende derde plaats en Weerts op de negende plaats. Kruetten behield de leiding in de Gold Cup.