Sterke start Team WRT in Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup

15 mei 2023

Team WRT, dat door Snap-on Tools met gereedschap, equipment en kennis wordt ondersteund, is de eerste race van het seizoen sterk van start gegaan. Op het Engelse Brands Hatch circuit reden drie verschillende equipes in twee heats naar drie podiumplaatsen.

De eerste samenkomst van de GT World Challenge werd voor Team WRT een memorabel moment omdat Valentino Rossi, samen met teamgenoot Maxime Martin, met een tweede plaats in de tweede heat zijn eerste podium in de PRO-Cup pakte.

De regerende kampioenen Dries Vanthoor en Charles Weerts wisten in, eveneens de PRO-Cup, twee keer beslag te leggen op de derde plaats. Niklas Kruetten en Calan Williams imponeerden in de GOLD-Cup met een eerste overwinning in race twee en een zevende plaats algemeen.

Coureurs geweldig, pitstops perfect

WRT Teambaas Vincent Vosse was aan het einde van het weekeinde een blij man. “Er zijn podiumplaatsen die aanvoelen als een overwinning, de podiums die we hier gepakt hebben vallen hieronder. Het was onze eerste sprintrace met de nieuwe BMW M4 GT3 en we hebben een positief resultaat behaald. Iedereen heeft prima werk verzet: de coureurs waren geweldig, de pitstops perfect.”

Het was geen makkelijke start van het weekend voor de BMW M4 GT3’s. De coureurs worstelden met het tempo en bleven in de trainingen onderaan de uitslagenlijsten steken. In de kwalificatie voor race 1 ging het beter voor Charles Weerts, die een vijfde tijd wist te rijden, terwijl Jean-Baptiste Simmenauer, Valentino Rossi en Calan Williams respectievelijk 18e, 20e en 21e op de grid stonden.

Race één was een typische Brands Hatch-race met nauwelijks inhaalmogelijkheden. Weerts stabiliseerde zich na de start op de zesde plaats, terwijl Simmenauer kon opklimmen naar de 17e plaats en Williams op de 21e positie algemeen en vierde in de Gold Cup reed. De vier auto’s behielden die posities tot aan de pitstop, waarbij Weerts en Rossi in ronde 19, een ronde eerder dan hun teamgenoten, naar de pits gingen. Dankzij tijdige en perfecte pitstops lag Vanthoor aan het begin van de tweede stint derde, met Neubauer als 14e, vlak voor Martin en Kruetten. De Belg verkleinde het gat met de twee leiders aanzienlijk, maar de posities veranderden voor geen van de Team WRT-auto’s.

Sterk optreden

Na beslissingen van de wedstrijdleiding na race één promoveerde Maxime Martin van de vijfde naar de derde plaats op de grid van race twee, terwijl Kruetten ook een positie won tot achtste, met Vanthoor als 13e en Neubauer als 21e. Bij de start van race twee vocht Martin voor de leiding, maar dat lukte niet en hij bleef in het eerste deel van de race heel dicht bij de leiders, terwijl Vanthoor opklom naar de negende plaats nadat hij van positie had gewisseld met Kruetten, en Neubauer 15de was. In ronde 14, kort voor de opening van het pitstop-window, moest de safety car ingrijpen om een auto uit de grindbak te kunnen halen. Bij de herstart wist Neubauer één positie te winnen.

Vanthoor en Neubauer doken de pits in zodra het toegestaan was, later gevolgd door Martin en Kruetten. Dankzij opnieuw een perfecte pitstop lagen Rossi en Weerts aan het begin van de tweede stint op de tweede en derde plaats, terwijl Williams als zevende de Gold Cup leidde en Simmenauer na een spin naar de 18e plaats zakte. De laatste ronden bleven voor Rossi en Williams onveranderd, terwijl Weerts moest vechten om zijn derde positie te behouden, en Simmenauer 15e werd ondanks dat hij door een tegenstander van de baan werd gereden.