Team WRT wint 6 uur van Spa-Francorchamps

1 mei 2023

Team WRT coureurs Rui Andrade, Louis Delétraz and Robert Kubica hebben de FIA WEC LMP2 6 uurs race op Spa-Francorchamps gewonnen. Door pech tijdens een safetycar periode, moest het tweede door Snap-on Tools ondersteunde WRT team met Sean Gelael, Robin Frijns and Ferdinand Habsburg genoegen nemen met een zesde plaats.

Team WRT wint 6 uur van Spa-Francorchamps Snap-on Tools

De overwinning komt volgens teambaas Vincent Vosse vlak voor de prestigieuze 24 uur van Le Mans race op een perfect moment. “We hebben het voor elkaar gekregen, maar het was echt een heel lastige race om te begrijpen en te managen. We moesten continu onze strategie aanpassen, maar uiteindelijk waren we op het juiste moment op de juiste plek.”

Initieel zag het er volgens Vosse naar uit dat auto nummer 31 van Sean, Robin en Ferdinand de race zou kunnen winnen. “Vervolgens leek het of auto 41 auto van Rui, Louis en Robert naar de winst reden en  op een gegeven moment zag het er uit dat beide auto’s om de winst konden strijden. Uiteindelijk ging de nummer 41 auto er met de winst vandoor, maar we hebben laten zien dat we met beide auto’s competitief zijn. Het goede is dat we wonnen en nu we naar Le Mans  gaan tweede en acht punten achter de leiders in het kampioenschap staan.”

Team WRT wint 6 uur van Spa-Francorchamps Snap-on Tools

Snelle pitstop

De kwalificatie verliep met een tweede startplaats voor Louis met auto 41 en een vierde plaats voor Robin met auto 31 succesvol. Halverwege de race reden auto 31 en 41 op de eerste en tweede plaats tot op een ongelukkig moment tijdens een pitstop van auto 41 de safetycar de baan op kwam en Robert naar de zevende plaats op meer dan een minuut achterstand op de leidende auto 31 terugviel.

Hoewel auto 41 in de laatste twee uur van de race posities wist te winnen, veranderde een nieuwe safetycar periode de race volledig waarbij Louis in auto 41 van de twee de beste uitgangspositie had. Nadat Louis snel de tweede plaats wist te pakken, reed hij het gat naar koploper United Autosports snel dicht.

Team WRT wint 6 uur van Spa-Francorchamps Snap-on Tools

Zowel de koploper als Louis moesten op 12 minuten voor het einde van de race nog naar de pits om brandstof te halen. De WRT crew deed dit als snelste, waardoor auto 41 als eerste weer de baan op kwam en de overwinning pakte.

FIA World Endurance Championship – Round 3
6 Hours of Spa-Francorchamps, Belgium, 29 April 2023

Race Result (LMP2)
1. Andrade-Delétraz-Kubica (Oreca 07 Gibson) 146 laps
2. Jarvis-Pierson-Van der Garde (Oreca 07 Gibson) + 6s042
3. Costa-Scherer-Smiechowski (Oreca 07 Gibson) +15s457
4. Caldarelli-Vischaal-Ugarn (Oreca 07 Gibson) +23s106
5. Albuquerque-Lubin-Hanson (Oreca 07 Gibson) +27s316
6. Frijns-Gelael-Habsburg (Oreca 07 Gibson) +27s986

Schrijf je in voor onze maandelijkse Tool update!