Geschiedenis Snap-on

In het begin van de 20e eeuw was het gebruikelijk dat een monteur die een bout wilde aandraaien daarvoor een handel gebruikte met aan het korte eind een vastgelaste dop. Deze dopsleutels waren één geheel en verkrijgbaar in verschillende maten en vormen.

De jaren ’20

Het was 1919 en de eerste wereldoorlog was voorbij. De 25 jaar oude Joe Johnson was werkzaam in Milwaukee bij gereedschapsfabriek American Grinder Manufacturing Company. Hij vroeg zich af waarom een monteur elke keer een hele T-sleutel moet kopen, terwijl hij eigenlijk alleen maar een andere dop nodig had. Kunnen we bijvoorbeeld niet vijf verschillende handels en tien verschillende doppen maken, zodat de monteur 50 verschillende combinaties kan maken en zo veel efficiënter kan werken? Met dit idee ging Joe naar zijn baas. Die keurde het af omdat er zo minder ijzer gebruikt zou worden, en dat was slecht voor de omzet. Joe werkte zijn idee uit en Snap-on Tools werd geboren.

De jaren ’40

Tussen 1935 en 1940 was het aantal vertegenwoordigers die werkzaam waren voor Snap-on gegroeid van 265 naar 556. Deze vertegenwoordigers bezochten maandelijks hun klanten om nieuwe gereedschappen te demonstreren.

 

In de tweede wereldoorlog werd defensie de grootste afnemer. Een gevolg daarvan was dat er te weinig voorraad over bleef om de winkels te kunnen leveren. Wanneer er gereedschap beschikbaar was namen de vertegenwoordigers het mee naar de klant en verkochten het direct vanuit de auto. Een systeem dat tot op de dag van vandaag ongewijzigd in tal van landen over de hele wereld wordt toegepast: het demonstreren van het product, direct op de werkvloer, aan de man die ermee moet werken.

In Nederland zette Snap-on in 1948 voet aan wal en werd de verkoop van Snap-on producten gestart door James Ruben in Den Haag. Een aantal mensen die bij James Ruben begonnen zijn, zijn zelfs tot op heden nog werkzaam bij Snap-on.

De jaren ’50

Diversiteit was het sleutelwoord voor Snap-on in de jaren 50. Om het assortiment uit te kunnen breiden werden bedrijven overgenomen en werden buitenlandse verkooppunten opgezet. Omdat de auto-industrie in een hoog tempo doorontwikkelde werd ook de noodzaak voor diagnose apparatuur groter. Na 34 jaar met Joe Johnson te hebben samengewerkt in de Snap-on Wrench Company ging in 1954 medeoprichter Bill Seidemann met pensioen.

De jaren ’60

In de jaren ’60 zijn de ontwerpen van de sleutels en doppen behoorlijk aangepast. De Amerikaanse marine had moeite om kleine boutjes en moeren, die onder hoge spanning waren aangedraaid, los te halen met de conventionele 12 kant. Om dit probleem te verhelpen heeft Snap-on het ‘Flank Drive®’ systeem ontwikkeld.

Door de vormgeving van de vertanding van de doppen wordt de kracht niet meer op de hoeken van de bout en de moer uitgeoefend maar op de vlakke kant ernaast. Met dit principe kan er zo’n 15 à 20 procent meer kracht gezet worden zonder de bout of moer te beschadigen. Ook kunnen bouten en moeren met afgeronde hoeken toch nog verdraaid worden.

In het voorjaar van 1960 neemt Joe Johnson die als laatste van de 4 oprichters nog steeds actief was binnen de Snap-on organisatie, afscheid als voorzitter van de raad van bestuur.

De jaren ’70 tot heden

Een hele reeks uitvindingen, en patenten, zouden volgen zoals het Octogrip antislip handvat, een enorm assortiment trekkers, en de ratelschroevendraaier met losse bits welke een enorme “bestseller” in het Snap-on programma zou blijken te zijn.

In 1989 is Snap-on BV opgericht. Het hoofdkantoor was in eerste instantie gevestigd in Boesingheliede en later in Amsterdam. De distributie vond plaats vanuit het centrale magazijn in Veenendaal. In 2003 heeft Snap-on zijn Europese filosofie aangepast en sindsdien vind de distributie voor Europa plaats vanuit een zeer modern distributiecentrum in Kettering, Engeland.

Onder invloed van de ontwikkelingen in de autoindustrie ontwikkelde men uitgebreide elektronische diagnose, meet en regelapparatuur. De Snap-on Scanner is een diagnose tester van het eerste uur. Door zijn doordachte ontwerp is deze tester zelfs tot op heden in staat de huidige voertuigelektronica uit te lezen. De Snap-on Scanner is de meest verkochte scantool ter wereld en wordt op dit moment opgevolgd door de Ethos®, Solus® en de Modis®.

Ook de ontwikkelingen van het handgereedschap stonden niet stil. Door de gebruikte legering kon het gereedschap slanker worden vormgegeven. Snap-on gereedschap wordt gemaakt van chroomnikkel molybdeenstaal dat zo sterk en taai is dat het terugveert wanneer het door extreme krachten is vervormd. Mede hierdoor geeft Snap-on Tools levenslange garantie op materiaal en constructie fouten bij normaal gebruik.

Flank-Drive Plus is de variant voor steeksleutels en staat gemiddeld 40% meer kracht toe dan een normale sleutel, zonder dat de sleutel “eraf schiet”. Hiermee is een van de grootste minpunten van een normale steeksleutel tenietgedaan. Ook hebben deze sleutels natuurlijk het “gewone” Flank.Drive standaard.

Omdat Amerikaanse patenten na 18 jaar vrijkomen kunnen andere merken de uitvindingen van Snap-on ook toepassen. In 1995 is er weer een nieuwe vinding toegevoegd: de hakende steeksleutel die je niet van de bout of moer af hoeft te nemen om een volgende slag te maken. Zo is er een soort “ratelende” steeksleutel ontstaan die ook nog nagenoeg even sterk is als de Flank-Drive Plus steeksleutel.

De meest recente uitvinding van Snap-on is de TechAngle. Een elektronische momentsleutel die ook de hoekverdraaiing meet. Bij het bereikte moment en hoekverdraaiing, geeft de TechAngle zowel een vibratie- als een akoestisch signaal.