Team WRT wint Indianapolis 8 Hours

9 oktober 2023

Team WRT heeft op indrukwekkende wijze zijn eerste overwinning in Amerika behaald, door de Indianapolis 8 Hours te winnen. In de vierde race van het Intercontinental GT Challenge (IGTC) kampioenschap reden Philipp Eng, Dries Vanthoor en Sheldon Van der Linde stuurden de winnende nummer 30 BMW M4 GT3 als eerste over de brickyard op de legendarische Indy Motor Speedway.

Eerste overwinning Team WRT Indianapolis 8 Hours

De auto’s van het door Snap-on Tools ondersteunde Belgische team domineerden de race. Helaas verdween een waarschijnlijke kans op een één-twee toen auto nummer 31 van Augusto Farfus, Maxime Martin en Charles Weerts betrokken raakte bij een race-incident en te veel tijd verloor voor reparaties.

Geweldig tempo

Toch overheerste na de race blijdschap, die de nederlaag van twee jaar geleden rechtvaardigde. WRT teambaas Vincent Vosse is blij met dee eerste overwinning op Amerikaanse bodem. “Hoewel we twee auto’s hadden die konden winnen en er slechts één op het podium terechtkwam. Wat er met auto nummer 31 en Augusto is gebeurd, is jammer, maar dit soort dingen kunnen gebeuren. Ik ben blij met het geweldige tempo dat we hier hadden. Het feit dat de bandenslijtage op dit circuit vrij laag is, heeft ons zeker geholpen. Nu moeten we afwachten wat er zal gebeuren in de finale van de IGTC in Abu Dhabi.”

Eerste overwinning Team WRT Indianapolis 8 Hours

Vanaf het begin van het raceweekend was Indianapolis al positief voor de BMW M4 GT3’s. Beide wagens reden in de verschillende testsessie continu in de top vijf en auto nummer 31 als snelste in de vrije training. In de gecombineerde kwalificatie stond auto nummer 30 op de derde plaats, net voor auto nummer 31, waardoor ze zich kwalificeerden voor de Pole Shootout, waar auto nummer 30 de vierde positie innam en auto nummer 31 de zesde.

Gebroken wielophanging

Philipp Eng nam vanaf de tweede startrij de leiding en Augusto Farfus klom vanaf de derde startrij naar de vierde plaats. Binnen een paar ronden nam de Braziliaan de tweede plaats in. De eerste twee uur domineerden de twee WRT auto’s, waarbij het verschil tussen beiden nooit meer dan een paar seconden bedroeg. De reeks gelijktijdige pitstops werd pas twee en een half uur in de race onderbroken. Kort voor het midden van de race moest auto nummer 30 een drive-through straf uitzitten, omdat de dubbele stint van Dries Vanthoor net de maximale tijd overschreed.

Eerste overwinning Team WRT Indianapolis 8 Hours

De tegenslag stabiliseerde de eerste positie van auto nummer 31, terwijl auto nummer 30 naar de vijfde plaats zakte. In een gestage opmars wist Philipp Eng laatstgenoemde auto drie uur voor het einde van de race terug te rijden naar de tweede plaats. Een half uur later zorgde een incident er echter voor dat de leidende auto nummer 31 niet meer in aanmerking kwam voor een podiumplaats. Augusto Farfus kwam tijdens het inhalen van achterblijvers in contact met een Ferrari en moest naar de pit met een gebroken wielophanging. Hoewel ophave onvermijdelijk leek, wisten de monteurs de auto toch weer op te lappen en terug de baan op te krijgen om uiteindelijk als 16e te finishen.

Intercontinental GT Challenge powered by Pirelli – Race 4
Indy 8 Hour – Indianapolis, USA – 5-7 Oktober 2023

Uitslag:
1. Eng-Vanthoor-Van der Linde (BMW M4 GT3) 333 laps
2. Gounon-Marciello-Götz (Mercedes AMG GT3) +53s110
3. Engel-Juncadella-Stolz (Mercedes AMG GT3) +53s640
4. Heylen-Snow-Hindmann (Porsche 911 GT3 R) +2 laps
5. McAleer-Bachler-Filgueiras (Porsche 911 GT3 R) +3 laps
16. Farfus-Martin-Weerts (BMW M4 GT3) +11 laps

Schrijf je in voor onze maandelijkse Tool update!