Vijf podiums Team WRT in finale GT World Challenge Zandvoort

16 oktober 2023

In een zinderende finale van de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup in Zandvoort behaalde Team WRT de rijderstitels (Sprint en algemeen) in de Gold Cup met Niklas Kruetten en Calan Williams. Het jonge duo veroverde drie van de vijf podiumplaatsen, met een derde plaats in de klasse in race één en een eerste plaats in de klasse en een derde plaats overall in race twee.

Vijf podiums Team WRT in finale GT World Challenge Zandvoort

Maxime Martin en Valentino Rossi deden voor het door Snap-on Tools ondersteunde raceteam hetzelfde in race één, waarbij Martin pole position veroverde voor race twee. Dries Vanthoor en Charles Weerts gaven hun drievoudige Sprint-kroon op zondag uit handen, met een tweede plaats achter de nieuwe algemene kampioenen.

Dubbel gevoel

WRT teambaas Vincent Vosse was tevreden aan het einde van de Nederlandse ronde: “Natuurlijk is er enige teleurstelling, omdat we de Sprint Cup drie jaar op rij hebben gewonnen en dat dit jaar niet is gelukt, maar vijf podiumplaatsen en een dubbele titel in de Gold Cup zijn een goede manier om het seizoen af te sluiten. Het is een zeer interessant jaar geweest, we hebben veel geleerd en we komen sterker terug in 2024.”

De BMW M4 GT3’s bleken competitief op het uitdagende Nederlandse circuit en in verschillende weersomstandigheden tijdens vrije training en pre-kwalificatie. In de kwalificatie voor race één stond Dries Vanthoor met auto #32 op de vijfde plaats, Valentino Rossi met auto #46 op de vijftiende plaats, Niklas Kruetten op de zeventiende plaats en tweede in de Gold Cup, en Thomas Neubauer op de achttiende plaats.

Vijf podiums Team WRT in finale GT World Challenge Zandvoort

De start van race één werd verreden op een opdrogende baan, waarbij de beginfases behoorlijk lastig waren wat betreft grip. Vanthoor had een uitstekende start, pakte de derde plaats in de eerste bocht, maar werd geblokkeerd bij de ingang van de eerste banking, terwijl Valentino Rossi drie posities won en Kruetten er enkele verloor nadat hij van de baan werd gedwongen. De safety car werd ingezet aan het einde van de eerste ronde na incidenten achterin het veld. De race werd hervat met Vanthoor op de zevende plaats en hij won nog een positie na een prachtig duel met Vervisch, Rossi was achtste, Neubauer vijftiende en Kruetten achttiende, een situatie die stabiel bleef tot aan de pitstops.

Incidenten en regen

In het tweede deel van de race, na nog een safety car-periode, maakte Maxime Martin een paar uitstekende acties om van de zesde naar de derde plaats te schieten en veroverde een podiumplaats, terwijl Charles Weerts en Jean-Baptiste Simmenauer allebei twee posities wonnen om respectievelijk zesde en achtste te eindigen. Calan Williams had pech en kwam als winnaar over de streep in de Gold Cup, maar een tijdstraf van 5 seconden, vanwege een kleine overtreding tijdens een van de safety car-periodes, zorgde ervoor dat auto #30 naar de derde plaats in zijn klasse werd gedegradeerd.

Vijf podiums Team WRT in finale GT World Challenge Zandvoort

De kwalificatie voor race twee leverde uitstekende resultaten op in een sessie die werd gekenmerkt door gele vlaggen in de laatste minuten, waarbij Maxime Martin op #46 en Calan Williams op #30 de eerste startrijposities veroverden. Charles Weerts kwalificeerde #32 op de zesde plaats en Jean-Baptiste Simmenauer’s #31 op de eenentwintigste plaats.

Bij de start van de race reed Martin eenvoudig weg, met Williams op de derde plaats, Weerts op de zesde plaats en Simmenauer die in een paar ronden opklom naar de dertiende plaats. Incidenten leidden tot de inzet van de safety car, maar kort na de herstart begon het hevig te regenen in het noordelijke gedeelte van het circuit. Martin behoorde tot de coureurs die verrast werden door de veranderende gripcondities, maar hij kon als tweede achter teamgenoot Kruetten weer aansluiten. De safety car werd opnieuw ingezet en bleef gedurende het hele pitstopvenster op de baan, waarbij de vier WRT-auto’s regenbanden monteerden.

Bij de herstart, op een zeer natte baan, stabiliseerden de BMW’s zich op de tweede, derde en vierde plaats met Kruetten, Vanthoor en Rossi in die volgorde, en Neubauer op een uitstekende negende plaats. Vanthoor zou Kruetten passeren om als tweede te finishen, waarbij de Duitser zich richtte op de Gold Cup-missie, terwijl een kleine uitglijder op het gladde asfalt Rossi naar de zevende plaats bracht en bandenslijtage Neubauer naar de dertiende plaats leidde.

Vijf podiums Team WRT in finale GT World Challenge Zandvoort

Fanatec GT World Challenge Europe Race 5
Zandvoort, Netherlands, 13-15 oktober 2023

Race 1 uitslag:
1. Drudi-Feller (Audi R8 LMS GT3) 32 laps
2. Costa-Vermeulen (Ferrari 296) + 1s020
3. Martin-Rossi (BMW M4 GT3) + 2s451
4. Marciello-Boguslavskiy (Mercedes AMG GT3) + 3s627
5. Vervisch-Baert (Audi R8 LMS GT3) + 9s920
6. Vanthoor-Weerts (BMW M4 GT3) +10s308
8. Simmenauer-Neubauer (BMW M4 GT3) +12s434
14. Kruetten-Williams (BMW M4 GT3) +18s954 (3rd in Gold Cup)

Race 2 uitslag:
1. Drudi-Feller (Audi R8 LMS GT3) 29 laps
2. Vanthoor-Weerts (BMW M4 GT3) + 8s563
3. Kruetten-Williams (BMW M4 GT3) +10s424 (1st in Gold Cup)
4. Mapelli-Caldarelli (Lamborghini Huracan GT3) +13s696
5. Lappalainen-Altoè (Lamborghini Huracan GT3) +16s693
7. Martin-Rossi (BMW M4 GT3) +18s236
13. Simmenauer-Neubauer (BMW M4 GT3) +32s808

Schrijf je in voor onze maandelijkse Tool update!