Team WRT pakt tweede algemene overwinning GT World Challenge

18 september 2023

Team WRT heeft op Circuit Ricardo Tormo in Valencia zijn tweede algemene overwinning van het jaar in de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup binnengesleept. In race twee wisten regerend drievoudig Sprint Cup-kampioenen Dries Vanthoor en Charles Weerts met auto nummer #32 een foutloze race, perfecte strategie en een uitstekende pitstop de competitie achter zich te houden.

Bijzonder ongelukkig waren Niklas Kruetten en Calan Williams in auto nummer #30, die de leiding in de Gold Cup zullen moeten heroveren tijdens de seizoensfinale in Zandvoort volgende maand.

Overwinning is teamoverwinning

Volgens WRT Teambaas Vincent Vosse is het fantastisch om een race te winnen, maar het is een beetje teleurstellend om met vier auto’s te racen en slechts één met een perfect resultaat te hebben. “Maar het belangrijkste is dat de overwinning een teamoverwinning is. De jongens deden opnieuw fantastisch werk bij de pitstop, waardoor we van P6 naar de leiding konden springen.”

Op vrijdagochtend werd de regio Valencia getroffen door zware stormen, wat gevolgen had voor het schema. Het weer was droog toen de actie begon, maar het circuit was vochtig en glad. In de vrije training en pre-kwalificatie kampten de BMW M4 GT3’s opnieuw met een gebrek aan snelheid, waarbij alleen auto #32 het nipt tot de top tien schopte in een van de sessies.

De kwalificatie voor Race 1 bevestigde de zorgen, met Niklas Kruetten in #30 op de 14e plaats, #32’s Charles Weerts op de 15e plaats, Valentino Rossi op #46 op de 22e plaats en Thomas Neubauer op #31 op de 31e plaats.

Onherstelbare schade

Helaas werd de best geplaatste van de WRT-auto’s slachtoffer van een incident vlak na de eerste bocht in Race 1. Verschillende auto’s maakten contact in het binnenste deel van het circuit en een van hen raakte een foutloze Kruetten, wiens auto in een spin terechtkwam en onherstelbare schade opliep.

Bij de herstart stond Weerts op de 14e plaats, terwijl Rossi na het winnen van enkele duels naar de 20e plaats klom en Neubauer naar de 24e plaats. De pitstops werden perfect uitgevoerd en na alle rijderswisselingen was Dries Vanthoor opgeklommen naar de zesde plaats in #32, terwijl Maxime Martin #46 naar de negende positie bracht. De twee Belgen zouden allebei nog een positie winnen om respectievelijk vijfde en achtste te eindigen, terwijl #31 als 16e eindigde.

De kwalificatie voor race twee vond plaats op een natte baan, waarbij Maxime Martin derde werd in #46, Dries Vanthoor in #32 13e werd, terwijl Calan Williams 14e werd in #30 en Jean-Baptiste Simmenauer 34e werd in #31.

Perfect pitstop

Goed weer keerde terug voor race twee, die een vergelijkbaar scenario had als race één, met de safetycar die werd ingezet na drama in de eerste ronde. Helaas waren twee van de WRT-auto’s betrokken bij de incidenten. Williams kreeg een aanrijding en een lekke band, verloor een ronde voor reparaties, terwijl Martin wijd werd geduwd door de #26 Audi op het rechte stuk, waardoor hij op het gras terechtkwam. Dit leidde tot een gedeeltelijke verstopping van de radiatoren en de motor ging in beschermingsmodus. De Belg ging uiteindelijk naar de pits voor reparaties en kwam twee ronden achterop te liggen en trok zich onmiddellijk terug.

Aan de andere kant had Vanthoor een uitstekende stint en klom hij vanaf de herstart op naar de zesde plaats toen hij de pits in ging voor de rijderswissel, terwijl Simmenauer 26e was en Williams iets verder naar achteren, maar vierde in de Gold Cup. Een perfecte pitstop stelde Charles Weerts in staat om de leiding te nemen, die hij tot het einde behield ondanks sterke druk van achteren. Kruetten vocht terug om in de top-20 te eindigen en waardevolle punten te redden in de Gold Cup, terwijl #31 als 29e over de finish kwam na verwarring tijdens hun pitstop.