Snap-on DiagnoseTip: Opel Meriva 1.7-liter diesel met 3 brandstofdruk gerelateerde foutcodes

11 juli 2018

Een Opel Meriva 1.7-liter diesel van bouwjaar 2011 komt de werkplaats binnen met een brandend motor-waarschuwingslampje. De monteur sluit de scantool aan en constateert foutcodes P0087, P228A en P228C. Dankzij Snap-on SureTrack hoeft hij echter geen diepgaand onderzoek in te stellen en komt hij snel tot de oorzaak van het probleem.

Foutcode + omschrijving Opel Meriva in dit artikel

  • P0087 – Brandstofrail Systeemdruk te laag
  • P228A – Brandstofdrukregelaar 1 Geforceerde motorstop
  • P228C – Brandstofdrukregelaar Regel Limiet overschreden Druk te laag

De monteur controleert vervolgens tijdens stationair draaiende motor de live data met de scantool. Hieruit blijkt dat de druk in de brandstofrail lager is dan de door de fabrikant opgegeven specificaties.

Tegelijkertijd blijkt echter ook tijdens intrappen van het gaspedaal de data van de brandstofdruk-rail te variëren, terwijl de aansturing van de brandstoftoevoer-regelklep volgens de diagnosetester binnen de opgegeven toleranties opereert.

Snap-on SureTrack

Een check in Snap-on SureTrack (standaard in de Modis Edge en Verus Edge), leert dat de combinatie van bovengenoemde storingen in dit type auto vaker voorkomt en veroorzaakt wordt door een defecte brandstofdrukregelaar.

Snap-on DiagnoseTip SureTrack Opel Meriva diesel oplossing

Om er zeker van te zijn dat de problemen door de regelaar en niet door iets anders veroorzaakt worden, neemt de monteur de stekker los. Met een multimeter meet hij de weerstand van de drukregelaar. Deze blijkt hoger te zijn dan de maximale waarde die in de specificaties opgegeven is. Deze controle bevestigt dat de drukregelaar defect is.

Nadat een nieuwe drukregelaar is gemonteerd, de foutcodes uitgelezen en gewist zijn en een proefrit is gemaakt, is de storing niet meer opgetreden. De auto functioneert nog steeds naar behoren en het waarschuwingslampje van de motor is niet meer gaan branden.

Schrijf je in voor onze maandelijkse Tool update!