Bedrijfseigenaar persoonlijk aansprakelijk voor ongeval met niet EX- en CE-gecertificeerde brandstof aftap- en opvangsystemen

1 februari 2023

Voer geen werkzaamheden waar brandstof in het geding is uit zonder EX- en CE-gecertificeerde apparatuur. Volgens de Europese wetgeving inzake veiligheid en gezondheid is de beheerder van het bedrijf (persoonlijk) verantwoordelijk als er een ongeval of controle plaatsvindt. De investering in goedgekeurde apparatuur is een zeer goede verzekering voor het hele bedrijf.

Voer geen werkzaamheden waar brandstof in het geding is uit zonder EX- en CE-gecertificeerde apparatuur

Foto: Shutterstock

In een garagebedrijf zijn altijd stoffen aanwezig die gemakkelijk ontbranden. Brand en explosie behoren volgens de Arbeidsinspectie tot de belangrijkste veroorzakers van schade en zwaar letsel in garages. Een ongeval zal niet alleen personen en voertuigen in de werkplaats treffen, maar ook de showroom met alle auto’s en het kantoor zal voor lange tijd ontoegankelijk en afgesloten zijn. 

Risicovolle werkzaamheden in de werkplaats:

  • Het legen van brandstoftanks en -leidingen: door statische elektriciteit die hierbij ontstaat kan benzine spontaan ontbranden
  • Heet werk bij diesel- en olie-opslagtanks
  • Slijpen, schuren, lassen en werken met verhoogde temperatuur in de omgeving van brandstoffen en oplosmiddelen 

Een van de meest risicivolle werkzaamheden in automotive werkplaatsen is het legen van brandstoftanks en -leidingen waarbij door de statische elektriciteit die hierbij ontstaat benzine spontaan kan gaan ontbranden. Bovendien kunnen werknemers giftige stoffen binnen krijgen door ze in te ademen, of via contact met de huid. 

Risicovolle werkzaamheden in de werkplaats

Foto: Shutterstock

Snap-on Tools is in de Benelux leverancier van Wallmek speciaal gereedschap. Speciaal voor werkzaamheden aan brandstofsystemen en verwerking, opslag en transport van brandstof heeft Wallmek een brandstof-aftap- en opvangsysteem dat is goedgekeurd voor benzine, diesel en ethanol ontworpen. 

Wallmek brandstof aftap- en opvangsysteem

De L1050-E is ‘Equipment for potentially explosive atmospheres (ATEX)’ of in het Nederlands: ‘Equipment voor potentieel explosieve ruimten’. Er is volgens regelgeving van de Europese Commissie sprake van een potentieel explosieve atmosfeer, wanneer een mengsel van gassen, dampen, nevels of stof zich zodanig mengt dat het onder bepaalde omstandigheden kan ontbranden.

ATEX apparatuur, equipment en beveiligingssystemen die bedoeld zijn voor gebruik in potentieel explosieve omstandigheden omvatten een reeks producten, waaronder producten die onder andere worden gebruikt op offshore-platforms, in petrochemische fabrieken, mijnen en werkplaatsen en ruimten waar met brandbare (vloei)stoffen gewerkt wordt.

Wallmek L1050 brandstof aftap- en opvangsysteem

Het Wallmek brandstof aftap- en opvangsysteem wordt geleverd met een ondertekende EG-verklaring met EX- en CE-nummers en een classificatie-plan in de handleiding. Dit is verplicht voor elk product waarmee brandstof afgetapt wordt. 

Veiligheidsvoorzieningen

In de meeste benzine zit tegenwoordig ongeveer 10 procent ethanol. Een brandstof aftap- en opvangsysteem moet ook goedgekeurd zijn voor E10 en E85. Ethanol bevat veel meer zuurstof wat resulteert in een veel onbetrouwbaarder ontstekingspunt. Het kan ontbranden in een gesloten tank, benzine kan dit niet. Wallmek units worden geleverd met vlamdover en alle andere veiligheidsvoorzieningen om veilig met brandstof te kunnen werken.

Omdat de L1050-E geen bewegende pomponderdelen heeft, is dit brandstof-aftapsysteem de veiligste en efficiënste manier om brandstof te verwerken en is het systeem aanzienlijk duurzamer dan mechanische systemen.

Het Wallmek brandstof aftap- en opvangsysteem is gemaakt van roestvrij staal en heeft een inhoud van 115 liter. De brandstof wordt uit de tank afgetapt door middel van vacuüm. Het systeem wordt geleegd met behulp van luchtdruk en wordt geleverd met een set universele adapters en speciale slangen voor de meest voorkomende voertuigen en complexe tankvulpijpen. 

Lekvrije snelkoppeling

Om verlies van brandstof te voorkomen is de zuigslang voorzien van een lekvrije snelkoppeling die snel en eenvoudig aan te sluiten is. Het aftapsysteem is uitgerust met een overvulbeveiliging, veiligheidsventiel en drukregelaar. Dankzij de grote wielen is het apparaat snel en eenvoudig te verplaatsen. 

De Wallmek L1050-E werkt veilig en snel, heeft een verwerkingscapaciteit van 15 liter per minuut en produceert nauwelijks geluid. Brandstofdampen worden via een ontluchtingsslang afgevoerd. De equipment voldoet volledig aan de actuele regelgeving voor het werken aan brandstofsystemen.

Wilt u meer informatie over Wallmek brandstof aftap- en opvangsystemen? Neem dan contact op met een Snap-on Tools franchisenemer in uw regio of vul onderstaand formulier in. 

Informatieformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze maandelijkse Tool update!