Jos de Joode 40 jaar Snap-on Tools dealer

13 februari 2018

Hij is 75 en in 2018 al 40 jaar Snap-on Tools dealer, hij beseft dat hij eerdaags wel zal stoppen: “Maar ik weet niet hoe”, aldus Jos de Joode.

Jos de Joode Snap-on Tools dealer

In 1978 begon de Dortenaar als vertegenwoordiger bij voormalig Snap-on Tools importeur James Ruben in de regio Dordrecht. Nadat James Ruben in 1988 verkocht werd en failliet ging, kreeg de grondlegger van het huidige Snap-on Tools Pieter de Groot carte blanche om een volledige nieuwe Snap-on Branche op te zetten.

Snap-on Tools dealers in Nederland werden, net als in de Verenigde Staten, franchise ondernemers. Met hun bestelwagen vol innovatieve en kwalitatief hoogwaardige gereedschappen reden ze naar de monteur toe. Een succesformule, want de monteur hoefde zijn werk niet meer neer te leggen om gereedschap te kopen.

Jos de Joode kreeg een flink gebied rondom Dordrecht en een groot deel van Zeeland onder zijn hoede. “Ik heb het al die jaren best naar mijn zin gehad. Je bent toch met mooi gereedschap bezig. Je moet achter je product kunnen staan.”

Stippel ‘s avonds je route uit

In het begin bezocht Jos ongeveer zo’n tien adressen per werkdag. “Om de zes weken kwam ik bij mijn klanten. Dat kan alleen als je een vaste route rijdt. Je moet je niet laten storen door een telefoontje van een klant die vraagt of je even langs kan komen.”

Nieuwe Snap-on dealers doen er volgens Jos goed aan om hun klanten in het begin eens per vier weken te bezoeken. Als je start moet je zoveel mogelijk bij je klanten zijn en het is belangrijk dat je niet van hot naar her gaat rijden, daar gaat te veel tijd in zitten. Stippel ‘s avonds je route voor de volgende dag uit, die route moet je echt hebben.”

Sinds begin 2017 is Jos onderdeel van Endeavour Tools. Endeavour is een samenvoeging van een aantal gebieden rondom Rotterdam en een deel van Zeeland en Noord-Brabant. Jos gaat tegenwoordig om een uur of tien elf ‘s morgens van huis. “Die mogelijkheid heb ik nu, ik rij nog zo’n drie dagen in de week een vaste route met vaste klanten.”

Ter ere van zijn jubileum kreeg Jos de Joode van Snap-on Tools managing director Marc Kwekkeboom een cadeaubon voor een weekend uit met zijn partner.

Schrijf je in voor onze maandelijkse Tool update!