100 jaar Snap-on Tools

23 januari 2020

Snap-on Tools bestaat 100 jaar. De bijzondere mijlpaal is in het bijzijn van de Snap-on franchisenemers gevierd tijdens de Kick-off van 2020. Het jubileum is het hele jaar zichtbaar in de rijdende winkels van de Snap-on franchisenemers zoals tijdens de vakbeurzen Auto Prof – AMT Live in Gorinchem en AutoTechnica in Brussel en promotie-uitingen op de Snap-on website en social media kanalen.

Team Snap-on Benelux 100 jaar

Steeds meer T-sleutels

Honderd jaar geleden gebruikte een monteur die een bout wilde aandraaien een handle met aan het korte eind een vastgelaste dop. Deze dopsleutels waren één geheel en verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Naarmate er meer verschillende soorten, merken en modellen auto’s op de markt kwamen, waren er ook steeds meer verschillende gereedschappen nodig.

In 1919 werkte Joe Johnson bij gereedschappenfabriek ‘American Grinder Manufacturing Company’ in Milwaukee. Johnson vond het onhandig dat een monteur telkens een hele T-sleutel moest kopen, terwijl hij eigenlijk alleen maar een andere maat dop nodig had. Hij kwam op het idee om vijf verschillende handles en tien verschillende doppen te maken die je op de handles kon vastklikken (snap-on) en weer losmaken.

Snap-on T-sleutels 100 jaar

Vijf verschillende handles en tien verschillende doppen

Hiermee konden monteurs maar liefst 50 verschillende combinaties maken en dus veel efficiënter en sneller werken. Johnson ging met het idee naar zijn werkgever, maar die keurde het af. Omdat er op deze manier minder ijzer gebruikt zou worden en dat was slecht voor de omzet.

Het ene na het andere briljante idee

Johnson was vastbesloten zijn idee te realiseren en werkte het samen met collega William Seidemann uit. In 1920 werd Snap-on opgericht en veroorzaakte het nieuwe gereedschap met uitwisselbare handvatten en doppen een revolutie in de gereedschapsmarkt en werkplaatsen. Het ene na het andere briljante idee en talloze patenten in combinatie met unieke vooruitstrevende oplossingen volgden. Ze perfectioneerden niet alleen de gereedschappen, maar ook de productieprocessen.

100 jaar Snap-on

Snap-on bedenkt en perfectioneert gereedschap continu. Voorbeelden zijn innovaties zoals de ratelsleutel met verwisselbare doppen. Hiermee kan de monteur sneller kan werken omdat hij de dop niet meer van het werkstuk af hoeft te halen om een slag te kunnen maken. Dankzij Flank Drive en Flank Drive Xtra, hebben Snap-on doppen zelfs grip op afgesleten en rondgedraaide bouten en moeren. In de loop der jaren volgden steeds meer gereedschappen en equipment zoals apparatuur waarmee monteurs auto’s konden diagnosticeren en afstellen en slimme opbergsystemen om het gereedschap overzichtelijk op te kunnen bergen.

Snap-on sinds 1948 in Nederland

Vlak voor de tweede wereldoorlog werkten er meer dan 550 vertegenwoordigers bij Snap-on. In de tweede wereldoorlog werd het leger de grootste afnemer van Snap-on Tools. Het gevolg was dat er weinig voorraad overbleef om de winkels – die er voor de oorlog wel waren – te kunnen beleveren.

Snap-on fabriek 1930

Snap-on fabriek 1930

Als er gereedschap beschikbaar was, namen de vertegenwoordigers dit mee naar de klant en verkochten het direct vanuit hun auto. Dit verkoopproces wordt tot op de dag van vandaag ongewijzigd toegepast: het demonstreren van het product, direct op de werkvloer, aan de man die ermee moet werken. Tijd is geld. Zeker voor monteurs die hun geld in de werkplaats verdienen.

Blijven streven naar perfectie

In Nederland zette Snap-on in 1948 voet aan wal en werd de verkoop van producten gestart door James Ruben in Den Haag. De basis voor de Snap-on Tools Benelux organisatie in de huidige vorm, ontstond in de jaren zestig. Anno 2020 zijn er 9 franchisenemers in België en 35 in Nederland.

Snap-on 100 jaar garage

Demonstratie op de werkvloer aan de man die ermee moet werken

Onze tools zullen in de toekomst blijven evolueren, maar onze basisprincipes – onze klanten, de allerbeste innovatieve en kwalitatief hoogwaardige oplossingen en serviceverlening zal nooit veranderen. Ons streven naar perfectie zodat u er beter van wordt is tot nu toe altijd onze belangrijkste motivatie geweest. En zal dat ook de komende 100 jaar zo blijven.

Informatieformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze maandelijkse Tool update!