Brandstofverbruik uitlezen bij APK met de Snap-on OBFCM Diagnose Interface

21 juli 2023

Het uitlezen van het werkelijke brandstofverbruik en elektriciteitsverbruik (energieverbruik) van personenauto’s en bestelwagens met een brandstofmotor of plug-in hybride aandrijflijn wordt verplicht. Met de Snap-on EOBD Diagnose Interface met OBFCM-functionaliteit kunnen autobedrijven zich hier nu al op voorbereiden.

Snap-on EOBD Diagnose Interface met OBFCM functionaliteit

 • Eenvoudige en snelle EOBD en EOBDII diagnose
 • Verstuurd OBFCM data snel naar de RDW server
 • APK sneltest; MIL status, gereedheidscontrole (readiness test) en aantal foutcodes met één druk op de knop
 • Via USB kabel of draadloos via Bluetooth
 • Ondersteunt alle 10 EOBD modes
 • Voor 12 en 24 Volt voertuigen
 • Herkent automatisch 8 verschillende protocollen
 • Installatie universele EOBD software op Windows PC (versie 7 – 11)
 • Na aanschaf geen periodiek terugkerende abonnementskosten

Personenauto’s en bestelwagens met een brandstofmotor of plug-in hybride aandrijflijn en een datum eerste toelating 1 januari 2021 hebben een Onboard Fuel Consumption Monitoring (OBFCM) systeem dat het totale energieverbruik (brandstof en elektriciteit) registreert. Deze gegevens kunnen worden uitgelezen via de OBD (On-Board Diagnostics).

Europees Milieuagentschap

De RDW verzamelt alle gegevens en stuurt deze één keer per kalenderjaar naar het Europees Milieuagentschap. Met de verzamelde gegevens uit alle lidstaten controleert de EU of het door autofabrikanten geclaimde energieverbruik overeenkomt met het verbruik in de praktijk.

Oorspronkelijk zouden vanaf 20 mei 2023 alle lidstaten van de EU de gegevens moeten verzamelen en naar het Europese Milieuagentschap sturen. Om een aantal redenen is deze datum niet haalbaar gebleken en is de startdatum tot een nader te bepalen moment uitgesteld.

Brandstofverbruik uitlezen bij APK met de Snap-on OBFCM Diagnose Interface

Alle autofabrikanten zijn verplicht om de data door te geven aan het Europees Milieuagentschap. De gegevens die naar het milieuagentschap gestuurd moeten worden zijn het Vehicle Identification Number (VIN) om het voertuig te identificeren, de totaal afgelegde afstand en de totaal verbruikte brandstof of totaal geladen stroom.

OBFCM energieverbruik uitlezen

Op dit moment is de ingangsdatum van het aangepaste erkenningsbeleid 01/01/24 (1 januari 2024). Dit betekent dat vanaf deze datum de apparatuur pas echt verplicht wordt gesteld en er toezicht op wordt gehouden. Hoewel de uitleesplicht van het energieverbruik tijdens de apk is uitgesteld, adviseert de RDW keuringsinstanties wel om al te beginnen met het uitlezen van de gegevens als de apparatuur waarover ze beschikken dit toelaat.


De RDW zegt hierover: 

RDW Erkende bedrijven moeten binnenkort gegevens over het brandstof- en eventueel elektriciteitsverbruik van voertuigen verzamelen tijdens de APK. Ze dienen daarvoor te beschikken over een apparaat om verbinding te maken met de elektronische voertuiginterface en voor de overdracht van de uitgelezen gegevens conform het door de RDW opgegeven protocol. 

De regels van de EU gaan in op 20 mei 2023. Vanaf dan kunnen RDW erkende bedrijven gegevens uitlezen en versturen, maar dat is nog niet verplicht. Het invoeren van deze regelgeving in Nederland is namelijk vertraagd. Dat komt onder andere doordat erkenninghouders niet allemaal op tijd de juiste apparatuur kunnen hebben of omdat de software-update nog niet beschikbaar is. Wij adviseren u om al wel te beginnen met het uitlezen van de gegevens als uw apparatuur dat kan.

Vanaf 20 mei 2023 kunnen RDW erkende bedrijven gegevens uitlezen en versturen, maar dat is nog niet verplicht. Als vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekend is wanneer het uitlezen verplicht is, laten wij dat aan de RDW erkende bedrijven weten maar we raden al wel aan om met de juiste apparatuur aan de slag te gaan.

Het bedrijf is verplicht het uit te lezen, maar de voertuigeigenaar mag het uitlezen van de gegevens weigeren. Dan wordt de APK uitgevoerd zonder de gegevens uit te lezen. De APK-keurmeester moet de reden dan invullen bij de afmelding van de APK.


 

Het uitlezen van de gegevens vergt een extra handeling bij de APK en stelt aanvullende eisen aan de benodigde apparatuur van APK erkenninghouders. De Snap-on EOBD Diagnose Interface met OBFCM functionaliteit (EAK0368N20A) voldoet aan de gestelde eisen en kan de brandstofverbruiksgegevens uitlezen en automatisch naar de RDW sturen.

De standalone Snap-on dongle wordt via de EOBD-stekker van het voertuig verbonden met de Windows computer met OBFCM software. Door op het OBFCM pictogram te klikken wordt de benodigde data gedownload. Het uitlezen en versturen (afhankelijk van het door de OEM gebruikte protocol) van de data naar de RDW neemt slechts enkele seconden in beslag.

Kenmerken Snap-on OBFCM interface:

 • Eenvoudige en snelle EOBD en EOBDII diagnose
 • Verstuurd OBFCM data snel naar de RDW server
 • APK sneltest; MIL status, gereedheidscontrole en aantal foutcodes met één druk op de knop
 • Na aanschaf geen periodiek terugkerende abonnementskosten
 • Via USB kabel of draadloos via Bluetooth
 • Ondersteunt alle 10 EOBD modes
 • Voor 12 en 24 Volt voertuigen
 • Herkent automatisch 8 verschillende protocollen
 • Installatie universele EOBD software op Windows PC (versie 7 – 11)
De Snap-on EOB OBFCM interface Hardware kit bestaat uit:
 • 1 x ROTI III dongle
 • 1 x USB bluetooth adapter
 • 1 x USB kabel
 • Snelstartgids
 • Veiligheidsboekje

In november 2023 zal OBFCM uitleesmogelijkheid- en datatransfer aan de diagnoseapparatuur software worden toegevoegd. Na aanschaf van de OBFCM interface zijn er geen periodiek terugkerende abonnementskosten.

Snap-on EOBD Diagnose Interface met OBFCM functionaliteit

In november 2023 zal OBFCM aan Snap-on diagnoseapparatuur software worden toegevoegd

Neem voor meer informatie over OnBoard Fuel Consumption Monitoring contact op met de Snap-on Tools franchisenemer in uw regio of vul onderstaand formulier in.

Informatieformulier

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze maandelijkse Tool update!