Team WRT wint FIA WEC Zes Uur van Monza

11 juli 2022

Team WRT heeft op het circuit van Monza zijn tweede FIA WEC LMP2 race van dit seizoen gewonnen. Rui Andrade, Ferdinand Habsburg en Norman Nato reden de Oreca 07 Gibson met nummer #41 in een zinderend heet Italië in de slotfase van de race naar de winst in de LMP2 klasse en een vierde plaats algemeen.

Team WRT wint FIA WEC Zes Uur van Monza

Robin Frijns, Sean Gelael en René Rast vochten met auto nummer #31 eveneens voor een toppositie en konden de race wel uitrijden, maar eindigden door een technisch mankement als gevolg van de extreme hitte slechts op P12 in de LMP2 klasse. 

Teleurstellende kwalificatie

Volgens Vincent Vosse, teambaas van het door Snap-on Tools ondersteunde raceteam, was het na de teleurstellende race tijdens de 24 Uur van Le Mans belangrijk om te laten zien dat WRT terug is. “En dat is wat we gedaan hebben. Er is altijd wel een beetje frustratie als een van de auto’s een probleem heeft of op moet geven, maar dat moet geen schaduw werpen over het feit dat we snel zijn en dat het team en de rijders zowel op de baan, in de pits en strategisch goed werk geleverd hebben.”

Het extreem hete weekend begon voor het team intens met het bepalen van de set-ups in de vrije training. De kwalificatie verliep echter enigszins teleurstellend vanwege drukte op de baan. Desondanks wist Habsburg auto #41 P3 in de LPM3 klasse te pakken. Auto #31 kwam helaas niet verder dan P13 omdat de laatste poging van Frijns voor de snelste ronde geruïneerd werd door een rode vlag.

Team WRT wint FIA WEC Zes Uur van Monza

In de race op zondag wisten zowel Andrade met auto #41 en Gelael in auto #31 direct na de start op te klimmen naar een respectievelijk 2de en 5de plaats. Tijdens een gele vlag situatie in ronde acht, kwamen beide auto’s binnen om brandstof te halen waardoor ze slechts één plek in hoefden te leveren. Na de eerste dubbele stint namen Habsburg (#41) en Rast (#31) het stuur over op een respectievelijk 2de en 6de plaats.

Koelproblemen door hitte

Halverwege de race moest auto #31 met Robin Frijns achter het stuur helaas ongepland de pits in vanwege een lekke band. Een ronde later moest de Nederlander echter weer terug naar de pits voor een complete check alwaar – als gevolg van de hoge temperaturen – een lek in het koelsysteem werd geconstateerd. Dit kostte auto #41 veel ronden en maakte de kans op een goed resultaat nihil.

Team WRT wint FIA WEC Zes Uur van Monza

Voor auto #41 verliep de race continu in de top 3 echter veel beter en wist een sterk rijdende Habsburg in het laatste half uur van de race dankzij de pitstopstrategie zelfs de koppositie te pakken. Auto #31 moest vanwege de lekke band en het probleem met het koelsysteem genoegen nemen met de twaalfde positie, tien ronden achter de winnende #41 auto. 

Uitslag FIA World Endurance Championship – Race 4 Monza 6 Hours, Italië, 8-10 juli 2022

  1. Negrão-Lapierre-Vaxivière (Alpine A480G) 194 laps
  2. Hirakawa-Hartley-Buemi (Toyota GR 010) + 2s761
  3. Kobayashi-López-Conway (Toyota GR 010) + 2 laps
  4. Andrade-Habsburg-Nato (Oreca 07 Gibson) + 6 laps (1. LMP2)
  5. Stevens-Da Costa-González (Oreca 07 Gibson) + 6 laps
  6. Frijns-Gelael-Rast (Oreca 07 Gibson) + 16 laps (12. LMP2)

Foto’s: Brecht Decancq 

Schrijf je in voor onze maandelijkse Tool update!