Snap-on ToolTip: Zo gebruik je starters, doorslagen en beitels optimaal en zo lang mogelijk

15 april 2016

PPC715BK_v2

 

Toepassing

Snap-on Tools starters, doorslagen en beitels worden gemaakt van de beste, taaiste en desondanks bewerkbare staalsoorten en hebben de perfectste paraboolvormige (afgeronde) slagkop. Deze combinatie garandeert dat de monteur met Snap-on starters, beitels en doorslagen onder alle omstandigheden de maximale kracht op zijn werkstuk uit kan oefenen. Snap-on starters, doorslagen en beitels zijn bovendien duurzaam omdat ze gedurende hun levenscyclus eenvoudig meerdere keren in hun oorspronkelijke vorm teruggebracht kunnen worden.

Bestelnummer en naam

  • PPC710 – 10-delige starter-, doorslag-, centerpunt- en beitelset met kalibreer tool
  • PPC715 – 10-delige starter-, doorslag-, centerpunt- en beitelset met kalibreer tool
  • PPC-1A –  doorslag-, centerpunt- en beitel kalibreer tool

Zo verwijder je een pen of bout

Een (scharnier)pen of bout verwijder je het beste met een starter en een doorslag. Starters lopen taps (schuin) af van breed naar smal. De eigenschap van deze vorm is dat de slagkracht geleidelijk naar de taps toelopende punt wordt overgebracht. Hierdoor is een starter veel sterker dan een rechte doorslag die door de slagkracht krom geslagen kan worden. Met een starter -gebruik dezelfde diameter als de doorslag- laat je de pen of bout schrikken, je geeft hem als het ware een eerste duwtje in de rug. Doordat de (slag)koppen van Snap-on starters parabolisch (rondvormig) zijn, wordt de kracht van de bankhamer in een ideale rechte lijn door de starter naar het werkstuk geleid. Zo wordt de kracht maximaal op het werkstuk uitgeoefend.

Snap-on Tool Tip

Vervolgens moet de pen of bout met een doorslag verder verwijderd worden. De punt van starter en doorslag moeten in diameter nagenoeg even groot zijn als de pen die verwijderd moet worden. Gebruik altijd dezelfde maat starter als doorslag. Nadat de starter en doorslag intensief gebruikt zijn, krijgt de parabolische slagkop door de kracht van de bankhamer een parapluvorm met een scherpe braam. De slagkop van de starter en doorslag kunnen met een vijl weer in hun oorspronkelijke vorm teruggebracht worden. Controleer met de – in de set meegeleverde losse kalibreertool PPC-1A – of de slagkop na het vijlen nog de juiste vorm heeft én of de starter en doorslag aan hun minimale afmetingen voldoen.

Zo gebruik je een beitel optimaal

Ook op de parabolische kop van Snap-on beitels ontstaat na enige tijd gebruik de ‘paraplu’ met braam. De kop van de beitel kan eveneens in zijn oorspronkelijke vorm worden gevijld en met dezelfde kalibreertool PPC-1A gecontroleerd worden. Een juiste beitelhoek zorgt ervoor dat de beitel optimaal functioneert in het werkstuk. Als de hoek van een beitel stomp is, functioneert hij heel slecht. Bij een te scherpe hoek kan niet de maximale kracht op het werkstuk worden uitgeoefend. Op deze manier beschadig je onnodig het werkstuk én de beitel.

Snap-on Tool Tip PPC1A

Conventionele beitels hebben een geharde hoekige punt die je niet in zijn oorspronkelijke vorm kunt herstellen zonder het geharde materiaal te beschadigen. De punt van een Snap-on beitel is dezelfde hoogwaardige bewerkbare staalsoort als de rest van de beitel. Hierom kun je de botte beitelpunt, zonder de hardheid te veranderen, met een vijl weer in de optimale hoek van 60 graden terugbrengen. De optimale hoek van de beitel kan daarna gecontroleerd worden met behulp van de eerder genoemde kalibreertool PPC-1A.

Meer weten?

Neem voor meer informatie over deze Tool Tip contact op met uw Snap-on dealer.

Snap-on Tool Tip

Snap-on Tool Tip is er voor professionals die op zoek zijn naar een oplossing voor een probleem waar ze tijdens hun werk mee te maken krijgen. Snap-on Tools bedenkt, ontwikkelt en produceert gereedschap waarmee de professional efficiënter, sneller en veiliger kan werken en zodoende meer geld verdient.

Schrijf je in voor onze maandelijkse Tool update!