Marc Marquez pakt op sensationele wijze zijn vijfde MotoGP titel

22 oktober 2018

Marc Marquez is opnieuw wereldkampioen geworden in de MotoGP. De door Snap-on Tools gesponsorde Spanjaard troefde in het Japanse Motegi zijn belangrijkste rivaal en Ducati coureur Andrea Dovizioso af.

Marc Marquez pakt op sensationele wijze zijn vijfde MotoGP titel Snap-on Tools

Marquez greep zijn zevende wereldkampioenschap -de vijfde in zijn MotoGP carrière- op sensationele wijze. Hij startte op de Twin Ring vanaf de zesde positie en pakte meteen al vier plaatsen. Vanaf dat moment volgde een race-lange strijd tussen de Ducati coureur, Honda coureur Cal Crutchlow en Marquez.

Door goed te analyseren waar hijzelf én zijn Repsol Honda sterk waren, wist Marquez de druk op Dovizioso ronde na ronde een beetje te vergroten. “Dit circuit is uitdagend en lastig te managen, maar hoe hoger de druk, hoe beter ik mij voel”, aldus de 25-jarige wereldkampioen. “Aan het einde van de eerste ronde lag ik al op de tweede plaats achter Andrea [Dovizioso red.] en kon ik bij hem blijven.”

Explosie van vreugde

Marquez voelde dat hij de laatste ronde een aanval op de eerste plaats kon doen omdat zijn Honda RC213V nog wat over had. “Andrea pushte erg hard en maakte een fout. Dat is jammer, want hij verdiende het om op het podium te staan. Toen ik over de finish kwam was er een explosie van vreugde! Nu is het tijd om feest te vieren en te genieten van de laatste drie races.”

Met zijn achtste race-overwinning dit seizoen en 69ste in zijn totale carrière is de 25-jarige Marquez de jongste coureur ooit die zeven wereldkampioenschappen op zijn naam heeft geschreven. Vijf daarvan pakte hij in de MotoGP, één in de Moto2 en één in de toenmalige 125 cc klasse. Dankzij zijn vijfde MotoGP-kampioenschap staat Marquez gelijk met Mick Doohan. Alleen Valentino Rossi en Giacomo Agostini hebben meer titels gewonnen.

Door de overwinning van Marquez in Motegi loopt  de voorsprong van Honda in het constructeurskampioenschap uit met 47 punten. In het teamkampioenschap gaat Repsol Honda met 51 punten ruim aan de leiding.

Foto’s: Honda

Schrijf je in voor onze maandelijkse Tool update!