DiagnoseTip: Zo vind je de oorzaak van een probleem in een lange lijst foutcodes

20 januari 2017

Snap-on Tools voertuigdiagnosehelpdesk EuroTechCenter krijgt regelmatig de vraag hoe je na het uitlezen van een auto uit een lange lijst met foutcodes de oorzaak van een probleem kunt ontdekken.

Deze vraag is begrijpelijk omdat je soms door het foutcode-bos de bomen niet meer ziet, maar soms kun je een lange lijst foutcodes ook in je voordeel ombuigen. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je het beste te werk kunt gaan en waar je moet beginnen om storingen gericht op te kunnen lossen.

Bewaar alle foutcodes

Het eerste dat we aanraden is om alle foutcodes op te schrijven, op te slaan in de tester of met je smartphone een foto of screenprint van het scherm te maken. Deze stap is belangrijk omdat als je de codes wist en ze komen niet direct terug, heb je niets meer…

Wis nu alle foutcodes en controleer vervolgens welke codes er direct terugkomen. Als er niet direct codes terugkomen, maak dan een proefrit. Als er wel meteen foutcodes verschijnen, kun je meteen aan de slag.

Bepaal de oorzaak

Het is belangrijk om je te realiseren dat de kans dat meerdere onderdelen tegelijkertijd kapot gaan, statistische gezien maar heel klein is. In verreweg de meeste gevallen is het om deze reden effectiever om de oorzaak van een probleem niet code voor code te zoeken, maar onderzoek of er een gemeenschappelijke deler is.

Controleer of de onderdelen in de foutcodelijst 12 Volt voedingsspanning, 5 Volt referentiespanning en/of een massa-aansluiting delen.

Wat soms begint als een paniekerig telefoontje met de mededeling: “ik heb acht foutcodes op (bijvoorbeeld) de turbodruk regelklep, EVAP systeem, MAF sensor, Injector Circuit, EGR klep et cetera”, neemt dan vaak ineens een positieve wending omdat de oorzaak een kapotte zekering blijkt te zijn.

Zo zie je maar dat,  zoals een bekende Nederlandse sportman ooit zei: “Ieder nadeel zijn voordeel heb.”

Schrijf je in voor onze maandelijkse Tool update!