Het ontstaan van Snap-on in de Benelux

Pieter de Groot (1934) is de grondlegger van het huidige Snap-on Tools in de Benelux en een aantal andere Europese landen. De Groot was specialist in (voertuig)elektronica, diagnose en later ook in momentsleutels.

Peter Vleeshakker (1952) werd in 1982 franchisedealer bij Snap-on Tools Benelux. In 1984 verruilde hij het dealerschap voor de functie van Snap-on Tools field manager bij James Ruben. Hij leerde de fijne kneepjes van het vak van De Groot, en geeft zijn kennis sindsdien door aan de huidige generatie Snap-on dealers die met hun ‘rijdende winkel’ bij de klant komen.

Het ontstaan van Snap-on in de Benelux Marc Kwekkeboom - Pieter de Groot en Peter Vleeshakker

Marc Kwekkeboom, Pieter de Groot en Peter Vleeshakker

Authorized repair center

Naast de opbouw van Snap-on in Europa, was De Groot ook verantwoordelijk voor het Snap-on authorized repair center. In het repair center werden de Snap-on gereedschappen onder andere gerepareerd, geijkt en gekalibreerd. Dit specialistische werk wordt nu voor Snap-on Tools uitgevoerd door het Snap-on Authorized Repair Center Van Rootselaar technic bv.

Medio 2015 was Vleeshakker bij Van Rootselaar voor een periodiek werkbezoek. Directeur/eigenaar Ger van Rootselaar is, net als De Groot, specialist in onder andere momentsleutels en torque. Na afloop van zijn bezoek, en op het moment dat Vleeshakker naar buiten wilde lopen, vertelde Van Rootselaar dat hij op zoek was naar de geschiedenis van Snap-on momentsleutels. Vleeshakker vertelde Van Rootselaar dat hij daar Pieter de Groot voor moest benaderen en mompelde zijn telefoonnummer. Zonder het nummer op te schrijven, had Van Rootselaar de telefoon al in zijn handen en De Groot al aan de lijn. Zo ontstond het idee om een bijeenkomst met Van Rootselaar en De Groot te organiseren.

Het ontstaan van Snap-on in de Benelux Ger van Rootselaar en Pieter de Groot

Ger van Rootselaar en Pieter de Groot

Op een dag in de zomer van 2015 haalde Vleeshakker, samen met Van Rootselaar zijn voormalig manager De Groot op. Daarop bezochten ze het huidige Snap-on Tools Benelux hoofdkantoor in Heemskerk waar De Groot een gesprek had met huidig General Manager Marc Kwekkeboom. Vervolgens reden De Groot, Vleeshakker en Van Rootselaar naar Van Rootselaar technic bv in Friesland, alwaar De Groot zeer onder de indruk was van het bedrijf.

Hoe het begon

Het bedrijf James Ruben, importeerde en verkocht vanaf de jaren dertig tot 1964 kwaliteitsmachines, motoronderdelen, (Monroe) schokdempers, machines voor motorrevisies én Amerikaanse Snap-on gereedschappen in Nederland. Pieter de Groot werkte van 1962 tot 1964 als demonstrateur van Snap-on International gereedschappen bij James Ruben voor Nederland en, onder de vlag van James Ruben, Unag voor Europa.

Snap-on International wilde het merk in Europa samen met James Ruben groot maken. En zo ontstond de vacature ‘specialist voor elektrische en elektronische testapparatuur van het fabricaat Snap-on Tools’. Op 3 februari 1962 trad De Groot bij James voor 600 gulden per maand in dienst bij James Ruben. Zijn taken: het verrichten van verkoopdemonstraties, niet alleen bij de diverse cliënten in Nederland, maar ook ten behoeve van Unag N.V. en de fabriek in België, West Duitsland en Oostenrijk.

Europa in

De Groot kocht een Citroën HY (ook wel bekend als de ribbel- of golfplaat Citroën bestelwagen) waarmee hij beurzen aandeed en autobedrijven en vliegtuigmaatschappijen in Nederland en België bezocht. Ook was De Groot aanwezig op beurzen. In 1972 reisde De Groot naar Snap-on in de Verenigde Staten waar hij intensieve trainingen volgde. Het bleef echter niet bij de vertegenwoordiging van Snap-on testapparatuur door De Groot.

Al snel werd hij verantwoordelijk voor de demonstraties en verkoop van alle technische Snap-on gereedschappen waaronder torque (momentsleutels) die onder andere voor de vliegtuigindustrie in die tijd ook al gekalibreerd en gecertificeerd moest worden. Voor de ijking en certificering van de momentsleutels die door Precision Instruments geleverd werden, waren speciale kalibratietestkasten ontwikkelt waarvan De Groot er twee speciaal naar Europa liet komen.

Demonstratietools

Het ontstaan van Snap-on in de Benelux Pieter de Groot en Ger van Rootselaar

Pieter de Goot en Ger van Rootselaar

De Groot ontwikkelde daarnaast ook demonstratietools waarmee hij de voordelen van Snap-on gereedschappen ten opzichte van andere merken aan de gebruikers kon demonstreren. James Ruben vroeg namelijk wel een hoge prijs voor de Snap-on gereedschappen. Ze konden echter niet laten zien dat de monteur met het vooruitstrevende, slankere, sterkere en betere Snap-on gereedschap met levenslange garantie efficiënter en sneller kon werken en zo meer geld kon verdienen.

De verkoop van de gereedschappen aan deze bedrijven verliep voorspoedig. De Groot verkocht op een gegeven moment wereldwijd zelfs de meeste momentsleutels van alle Snap-on Tools Sales Managers. Dit leverde De Groot zelfs de veelzeggende titel Mister Snap-on op. Zijn werkgebied breidde zich tussen 1966 en 1969 uit naar België waar hij drie jaar woonde en in zijn ribbel-Citroën rond reed om Snap-on op de kaart te zetten. In 1975 promoveerde De Groot tot Sales Manager Benelux.

Carte Blanche

Op 1 april 1979 kwam Peter Vleeshakker als vertegenwoordiger bij James Ruben in dienst. In 1982 werd Vleeshakker, onder begeleiding van manager De Groot, Snap-on dealer die met zijn rijdende winkel de klant bezoekt. Twee jaar later ging Vleeshakker aan de slag om nieuwe Snap-on rayons met daarin nieuwe dealers op te zetten.

In 1988 werd James Ruben verkocht aan twee partners. Na een aantal maanden kocht één van de twee partners de ander uit en nog geen jaar later ging het bedrijf failliet. Daarop reisden in 1989 een aantal Amerikanen van Snap-on International naar Europa om De Groot in Nederland carte blanche te geven en een volledig nieuwe Snap-on Branche mét repair center op te zetten.

Snap-on in heel Europa

In 1989 bekroonde De Groot zijn dienstverband bij Snap-on Tools met het zilveren jubileum. Een jaar later promoveerde hij, naast zijn verantwoordelijkheden in de Benelux, tot Sales Representative voor Spanje, Portugal en Oostenrijk. Ook reisde De Groot naar een groot aantal andere Europese landen op zoek naar bedrijven die Snap-on aldaar konden gaan verdelen.

Vandaag de dag zijn er in de Benelux 43 Snap-on franchise dealers die met hun ‘rijdende winkel’ de klant bezoeken om hun speciale gereedschappen te demonstreren en te verkopen. In de meeste landen waar Snap-on Tools nu aanwezig is, is dat het resultaat van de inspanningen en inbreng van Pieter de Groot.